1/4/11

Κείμενο της Ανοιχτής Επιτροπής Κατοίκων Μετς

ΟΧΙ  ΓΚΑΡΑΖ  ΣΤΗΝ  ΠΛΑΤΕΙΑ  ΤΟΥ  Α΄ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

    Το Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, με τα ωραία προπύλαιά του, την πλατεία με τις νεραντζιές και τα ιστορικά μνημεία του, πάνω και κάτω από την επιφάνεια, κινδυνεύει !! Θέλουν να κατασκευάσουν υπόγειο γκαράζ για 350 θέσεις αυτοκινήτων, 4 ορόφους μέσα στα έγκατα της γης, διακόπτοντας την υπόγεια ροή προς τον Ιλισσό και ξεραίνοντας τα δέντρα της επιφάνειας – όσα αφήσουν όρθια. Στη θέση τους άλλωστε θα στρώσουν χαλί από γκαζόν, που παριστάνει ότι είναι … βλάστηση. O συνωστισμός και τα καυσαέρια από το γκαράζ θα δώσουν το τελικό χτύπημα.
   Οι εργολάβοι καραδοκούν. Οι πολιτικοί από κοντά. Να επιδείξουν «έργο», «ανάταξη της οικονομίας», «μεροκάματα στους ανέργους» και κυρίως υπερκέρδη για τους κατασκευαστές, που θα επιδοτηθούν επιπλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 4000 ευρώ ανά θέση πάρκινγκ. Η αποκαλούμενη «ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας», δηλαδή ο κατασκευαστικός τομέας, βρίσκεται σε κρίση λόγω της γενικότερης κρίσης. Η ‘ατμομηχανή’ αυτή κατέστρεψε τις πόλεις, τις ακτές, ολόκληρη την Ελλάδα, αναγκάζοντάς μας να ζούμε μέσα στη μιζέρια και την ασχήμια. Εξαφάνισε κάθε όμορφο νεοκλασικό κτίριο, κάθε ήσυχη γωνιά, αφαιρώντας από τον πολίτη ακόμα και το οξυγόνο, το πράσινο, τις πλατείες και τις γειτονιές, τα πεζοδρόμια, τους ελεύθερους χώρους γενικά. Η «ατμομηχανή» έχει προτίμηση στους δημόσιους ελεύθερους χώρους, που είναι δωρεάν, αντί να απαλλοτριώσουν παλαιά σπίτια και να κάνουν εκεί τα έργα τους 
   Οι πολίτες ξεσηκώνονται. Μερικοί πολιτικοί μας αποκαλούν «επαγγελματίες διαδηλωτές», γιατί τους χαλάμε τα σχέδια, δεν τους αφήνουμε δηλαδή να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε από την πόλη. Από κοντά και τα καθοδηγούμενα Μέσα Ενημέρωσης με λάθος πληροφορίες που προκαλούν σύγχυση στους πολίτες.
    Το 2001, ενόψη των Ολυμπιακών, κατά παρέκκλιση της πολεοδομικής νομοθεσίας χωροθετήθηκε το γκαράζ, το 2008 προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας 26 πολίτες και σήμερα το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων (Δ. Ρέππας) επιμένει στο ουσιαστικά παράνομο  αυτό έργο, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος ήγειρε ένσταση, ωσότου αποφασίσει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο.
   Είμαστε υπέρμαχοι της ελεγχόμενης στάθμευσης στη γειτονιά μας, ώστε να εξυπηρετηθεί η κατοικία και να έχουν οι επισκέπτες του νεκροταφείου πρόσβαση για περιορισμένο χρόνο. Η Ανοιχτή Επιτροπή Κατοίκων του Μετς αγωνίζεται από χρόνια για τη διατήρηση του χαρακτήρα της γειτονιάς στο Μετς. Φέτος, την αυγή της 14ης Μαρτίου, ματαιώσαμε την έφοδο των μηχανημάτων στην πλατεία, μαζί με δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης και θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα ωσότου ανακληθούν οι άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και κυκλοφοριακής μελέτης (τέτοιες άδειες υπάρχουν έτοιμες στα συρτάρια των υπηρεσιών για κάθε ανάγκη!). Προσφεύγουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και το υπεύθυνο Υπουργείο και καλούμε έμπειρο δικηγόρο να υποστηρίξει τα αιτήματά μας.

    Καλούμε τους κατοίκους του Μετς και όχι μόνο, να βγουν μαζί μας στον δρόμο για να υποστηρίξουν από κοινού τα αιτήματά μας για το Α΄ Νεκροταφείο. Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πόλη όπου θα ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Ανοιχτή Επιτροπή Κατοίκων Μετς
Τηλ. επικοινωνίας 210 7521600 / 6976028160    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου