Ποιοι είμαστε

Είμαστε η επιτροπή κατοίκων του Μετς για την διατήρηση της Πλατείας Α' Κοιμητηρίου και των 156 δέντρων της. Είμαστε ενάντια στην κατασκευή τετραώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία του Α’ Κοιμητηρίου.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο:
people.of.mets@gmail.com

Ακολουθεί το κείμενο - ψήφισμα της επιτροπής κατοίκων του Μετς:


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΚΑΡΑΖ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ A΄ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

Το ιστορικό Α´ Κοιμητήριο Αθήνας αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο-υπαίθριο μουσείο γλυπτών μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας (Χαλεπά, Φιλιππότη κ.ά), ώστε να θεωρείται υπαίθρια γλυπτοθήκη και μνημείο της νεώτερης ιστορίας μας.Όμως
Η μικρή πλατεία μπροστά από την είσοδό του σχεδιάζεται να μετατραπεί σε πολύβουο υπόγειο γκαράζ, σε τσιμεντένια έκταση με θάμνους και προεξέχοντα κουβούκλια ανελκυστήρων και εξαερισμού . Για να δικαιολογηθεί η κατασκευή αυτή, η πλατεία έχει αφεθεί να υποστεί τρομακτική υποβάθμιση.


Η κατασκευή του γκαράζ πρέπει να  σταματήσει διότι:
  • Υπονομεύεται η ένταξη του Α Νεκροταφείου στο έργο της επέκτασης του έργου ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, στο οποίο δεν προβλέπονται μετακινήσεις με αυτοκίνητα.
  • Απαγορεύεται η χρήση δημοσίων ελέυθερων χώρων προς ιδιωτική εκμετάλλευση. Αν η περιοχή χρειάζεται γκαράζ πρέπει να κατασκευαστεί σε οικόπεδο με προδιαγραφές δόμησης.
  • Θα κοπούν 144 δέντρα, πολλά από αυτά δασικά, που φιλοξενούν και πολλά σπάνια είδη πουλιών
  • Θα διαταραχθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής με κίνδυνο να ξεραθούν τα δέντρα του Νεκροταφείου.
  • Υπονομεύεται η μετακίνηση προς το κέντρο με μέσα μαζικής μεταφοράς και ποδήλατα, εφόσον διευκολύνεται το αυτοκίνητο, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη στην περιοχή 24 λεωφορειακές γραμμές, τρόλεϊ ,τράμ καθώς και ένα ακόμα γκαράζ και στάση ταξί.
  • Αντιτίθεται σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν επέτρεψαν την κατασκευή γκαράζ σε παρόμοιες περιπτώσεις, π.χ. πλατεία Κολωνακίου
Διεκδικούμε:
  •  Να σταματήσει η ανάθεση της κατασκευής -παραχώρησης του έργου σε ιδιώτη και να ανακληθούν οι σχετικές άδειες: (α) έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και (β) κυκλοφοριακής μελέτης.
  • Να αναβαθμιστεί με κάθε τρόπο και άμεσα η πλατεία
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΤΣ