19/7/11

Ενημέρωση για την Ημερίδα

Μετά τους χαιρετισμούς έγινε η παρέμβαση της Επιτροπής Κατοίκων Μετς και ακολούθησε τοποθέτηση του κ. Καμίνη που προσπάθησε να υπερασπιστεί τις αλλαγές στο πρόγραμμα και τις ημερομηνίες.  Δήλωσε ότι δεν φόρτωσε το πρόγραμμα της ημερίδας για να υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος ισότιμου διαλόγου, από την μια πλευρά - υπέρ - ο εργολάβος, ο μελετητής, το ΥΠΟΜΕΔΥ και από την άλλη η Δημοτική Κοινότητα και η Επιτροπή Κατοίκων αλλά στο τέλος, για χάρη των κατοίκων, διευρύνθηκε το πρόγραμμα.

Οι ομιλίες των μελετητών μάλλον έδειξαν τις αδυναμίες του έργου στα αναγκαία θέματα μελετών, αρχιτεκτονικής ,κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής - υδρολογικής .Οι προσκεκλημένοι ομιλητές έκαναν την ημερίδα υποφερτή με εξαίρεση την προσωπική τοποθέτηση του πρόεδρου του ΤΕΕ που τασσόταν υπέρ των πάρκινγκ παντού. Ο κ. Πολύζος έθεσε προβληματισμούς κρατώντας αποστάσεις ως προς την αναγκαιότητα του έργου. Μίλησε για την συνεκτική πόλη και είπε ότι χρειάζονται πάρκινγκ σε περιοχές όπως η Κυψέλη, για τις ανάγκες των κατοίκων σε οικοδομήσιμους χώρους και όχι κάτω από πλατείες.

Ο πρόεδρος της 2ης Δημοτικής Κοινότητας κ. Καλαμίδας παρουσίασε τα επιχειρήματα στα οποία στηρίχθηκε η ομόφωνη απόφαση της  Δημοτικής Κοινότητας κατά του πάρκινγκ.

Η Ε.Α.Χ.Α έδειξε μια καλή πρακτική υπογείου πάρκινγκ στο Παρίσι, την Place Vendome, κρατώντας αποστάσεις από το έργο και ενημέρωσε ότι το Α' Νεκροταφείο είναι εκτός των ορίων της ΕΑΧΑ που είναι φορέας εκτέλεσης έργων. Η πρόεδρος δεν παρέλειψε να δηλώσει εκ μέρους του ΥΠΟΤ ότι οι αρμόδιες εφορίες αρχαιοτήτων είχαν εγκρίνει το έργο στις αρχές του 21ου αιώνα!

Ο εκπρόσωπος του Ανάδοχου παρουσίασε το έργο και προσπάθησε να απαντήσει, χωρίς να πείσει, στα επιχειρήματα της Επιτροπής Κατοίκων που είχαν υποβληθεί στους Δημοτικούς Σύμβουλους έναν προς έναν, εκτός του υγειονομικού θέματος, που δεν το έθιξε κάνεις στις εισηγήσεις, αλλά  το έθιξε ένας σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας στις παρεμβάσεις. Φάνηκε αδυναμία στα επιχειρήματα που αφορούσαν την αναγκαιότητα του έργου, π.χ. ο ανάδοχος θεωρεί ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που καβαλούν τα πεζοδρόμια και στάθμευαν παράνομα στου Λογγίνου τώρα θα πληρώνουν πολλαπλάσια από τα 5 ευρώ που κοστίζει η ημερήσια στάθμευση στα άδεια πάρκινγκ της Αναπαύσεως, επειδή δεν θα υπάρχουν παρκαδόροι!!! Από τον εκπρόσωπο του ανάδοχου πληροφορήθηκε η ΕΑΧΑ ότι η ίδια
σκοπεύει να πεζοδρομήσει την Αναπαύσεως!

Ο εκπρόσωπος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κλήθηκε να παρουσιάσει δυνατότητες φύτευσης με υψηλές προδιαγραφές πάνω σε ταράτσες,  δίνοντας ως παράδειγμα το Μέγαρο Μουσικής και επισήμανε ότι δεν είχε θέση για την καταλληλότητα του έργου διότι δεν γνώριζε την μελέτη. Η ομιλία του είχε ενδιαφέρον και κατ’ επέκταση έδειξε τις αδυναμίες της προτεινόμενης μελέτης του αναδόχου στο τμήμα της φύτευσης.

Τέλος η Διευθύντρια της ΕΥΔΕΚ εξιστόρησε την γραφειοκρατική διαδικασία, επιβεβαιώνοντας άθελά της στο ακροατήριο ότι το έργο χρήζει αναθεώρησης μια δεκαετία μετά την αρχική του έγκριση, αφού έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες και οι προσδοκίες.

Στην συνέχεια από το προεδρείο η κ. Σαρρή ερώτησε εάν υπάρχουν κάτοικοι στο ακροατήριο. Μετρήθηκαν 3.  Μετά ξεκίνησαν οι ερωτήσεις

Της περισσότερες ερωτήσεις τις υπέβαλαν Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητώντας διευκρινίσεις για την αναγκαιότητα, ως προς  τον προϋπολογισμό εάν υπάρχει επιδότηση και πόση είναι, πόσο επίκαιρες είναι οι μελέτες, γιατί 388 θέσεις, πόσο κερδοφόρο μπορεί να είναι το έργο όταν τα δυο πάρκινγκ με χαμηλό τίμημα στην Αναπαύσεως δεν γεμίζουν; Το τελευταίο ερώτημα το επανέλαβε στον ανάδοχο και κ. Καμίνης ρωτώντας ταυτόχρονα εάν και οι άλλοι σταθμοί που έχει ο ανάδοχος είναι κερδοφόροι.  Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν πάνε καλά κάποιοι σταθμοί και ότι υπάρχει ρίσκο στο Α' Νεκροταφείο. Ο κ. Καμίνης ρώτησε γιατί δεν το ακυρώνουν και τότε η απάντηση διεκόπη από τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΥΠΟΜΕΔΥ . Στην ερώτησή εάν θα προχωρήσουν το έργο χωρίς την συγκατάθεση του Δήμου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΜΕΔΥ άφησε να εννοηθεί, χωρίς δέσμευση, πως όχι.

Το ΥΠΟΜΕΔΥ στο τέλος προσπάθησε να κερδίσει έδαφος προσφέροντας στον Δήμο την δυνατότητα να εισπράττει τα συμβατικά 3% των εσόδων του έργου (που θα εισέπραττε το υπουργείο) επί 30 χρόνια και μετά να παραδοθεί το έργο στον Δήμο. Φλερτάροντας και με τους ανύπαρκτους στην αίθουσα κατοίκους, υποσχέθηκε πως θα πιέσει για καλύτερη τιμολογιακή πολιτική.

Ο κ. Καμίνης  δεσμεύτηκε πως δεν θα προχωρήσει σε έναρξη του έργου με αιφνιδιασμό απαντώντας στις ανησυχίες της Επιτροπής για αιφνιδιαστική έναρξη τον Αύγουστο. Δήλωσε επίσης ότι κατανοεί την αντίδραση των κατοίκων με βάση τις προηγούμενες πρακτικές που δεν ασπάζεται, και ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός σε διάλογο.

Ο Δήμαρχος, ξεχνώντας τις προγραμματικές του δεσμεύσεις προς τους ψηφοφόρους, σαφέστατα τάχθηκε υπέρ του πάρκινγκ κάτω από την πλατεία του Α' Νεκροταφείου, λέγοντας μάλιστα ότι προτιμάει τα αυτοκίνητα υπόγεια αντί υπέργεια, μια επιφανειακή προσέγγιση,  αφού ό,τι δεν είναι ορατό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου